Wat zijn runflat banden?
Luchtloze banden, het is niet langer verre toekomstmuziek. In afwachting van deze revolutionaire uitvinding moeten we het nog even stellen met de luchtvariant. En dat betekent ook dat een klapband of lekke band nooit veraf is. Het leidt tot kleine frustraties en zelfs levensgevaarlijke situaties. Gelukkig bestaan er runflat banden, een waar geschenk uit de autowereld.
Nog nooit van gehoord? Of gaat er vaag een belletje rinkelen? In dit blogartikel starten we met een verhelderende definitie van runflat banden om vervolgens uitgebreid de voor- en nadelen te bespreken. Zo weet u perfect waar u aan toe bent als uw band het even laat afweten.
Tijdelijke oplossing voor lekke band
Een runflat band is een autoband met een speciale versteviging aan de zijkant. Als u lek rijdt, kunt u nog zo’n 80 kilometer afleggen, mits een aangepaste rijstijl van maximum 80 km/h. Dankzij runflat banden krijgt u dus een klein uur cadeau om de dichtstbijzijnde garage op te zoeken.
Twee extra voordelen
Uiteraard kiest u voor runflat banden zodat u kunt doorrijden zonder tijd te verliezen langs de weg. Maar er zijn nog twee extra voordelen verbonden aan deze autobanden.
1. Stabiele controle over het stuur
In tegenstelling tot normale autobanden behoudt u probleemloos controle over het stuur bij runflat banden. Geen levensgevaarlijke situaties waarbij u angstvallig over de baan glijdt. Uw wagen gedraagt zich zoals u het gewoon bent.
2. Geen reservewiel nodig
Steeds meer autofabrikanten stappen af van een reservewiel. Ze willen een wagen namelijk zo licht en compact mogelijk maken, alsook van voldoende bagageruimte voorzien. Runflat banden spelen hier handig op in. Een reservewiel is echter overbodig als u nog veilig kunt doorrijden met een lekke band.
Drie nadelen
Ook al linken we runflat banden aan niets dan voordelen, toch noteren we een drietal nadelen.
1. Enkel voor recente wagens
Runflat banden zijn niet compatibel met alle wagens. Enkel de meest recente modellen lenen zich ertoe. Een auto moet uitgerust zijn met de nieuwste bandenspanningssensoren en de vering moet aangepast worden. Is dat niet mogelijk? Dan is het helaas uitgesloten om runflat banden te monteren.
2. Hogere prijsklasse
Omdat runflat banden extra mogelijkheden bieden, vertaalt zich dat ook in een hoger prijskaartje. Ze zijn gemiddeld duurder dan normale autobanden.
3. Moeilijker te repareren
U kon het al lezen in het begin van dit artikel. Runflat banden zitten complexer in elkaar. De verstevigende autobanden geven u dan wel meer veiligheid onderweg. Het vraagt ook meer tijd om ze daadwerkelijk te repareren. Beslist u om ze te vervangen? Dan kan dat alleen met identiek dezelfde afmetingen en snelheidsspecificaties.
Overtuigd? Informeer u bij QTeam
Kortom, runflat banden bieden zowel voor- als nadelen. Toch wegen de minpunten niet op tegen uw eigen veiligheid op de weg. Bekijk dus zeker eens of uw wagen correct is uitgerust om over te schakelen naar runflat banden. Hebt u nog vragen? Of wilt u graag de switch maken? Kom dan eens langs bij een QTeam bandencentrale in uw buurt of maak een online afspraak. Tot snel!