Tips bij aquaplaning
Links-rechts, links-rechts. De ruitenwissers van uw wagen zijn druk in de weer, want de zoveelste pittige regenbui schuift over de autosnelweg. Terwijl het verkeer genadeloos voorbijraast, tuurt u voortdurend door uw voorruit op zoek naar een opklaring. Tevergeefs. Er flitst maar één gedachte door uw hoofd: als u nu maar niet gaat slippen.
In dit blogartikel wapenen we u met tips om aquaplaning uit de weg te gaan. Zo kunt u al fluitend de baan op, ook als het weer even niet meezit.
Wat is aquaplaning?
Aquaplaning, ook wel hydroplaning of watergladheid, is een verschijnsel dat zich voordoet bij hevige regen. De profielen van uw banden zorgen er normaliter voor dat water tijdig wordt afgevoerd. Bij overvloedige regen is dat echter een grote uitdaging en kan er een dunne waterfilm ontstaan tussen uw banden en het wegdek. Gevolg? Uw wagen begint te glijden en is tijdelijk onbestuurbaar. U hebt vast geen tekeningetje nodig dat dit een gevaarlijke situatie is.
Aquaplaning vermijden
Begint u lichtjes te panikeren bij het lezen van dit artikel? Geen nood, met deze vier tips bent u aquaplaning te slim af.
Tip 1: trek geleidelijk op
Staat u bekend als een sportieve chauffeur? Bij regenweer trekt u beter geleidelijk op om het risico op doorslippen te voorkomen. Als u toch het gevoel hebt om door te slippen, schakelt u naar de tweede versnelling. Dat vermindert namelijk de druk op uw banden.
Tip 2: pas uw snelheid aan
Het spreekt voor zich, maar we zetten dit graag nog eens bij onze tips. Als er pittige buien op uw afkomen, matigt u best uw snelheid. Hoe sneller u rijdt, hoe zwaarder uw banden het te verduren krijgen om water af te voeren. En dat wilt u net vermijden, toch? Bovendien houdt u liefst minstens drie seconden afstand van uw voorganger.
Tip 3: rem op de motor
U hoort het uw auto-instructeur nog zo zeggen: rem op de motor. Wel, bij een nat wegdek is dat absoluut een aanrader omdat de remafstand twee tot drie keer zo lang is. Als u bruusk gaat remmen, kan dit juist aquaplaning in de hand werken. Niet doen, dus!
Als u in een heuvelachtig landschap rijdt, is het extra opletten geblazen. Staat u voor een helling? Schakel dan een versnelling hoger om niet door te slippen. Gaat het bergafwaarts? Schakel dan weer een versnelling lager zodat uw banden niet blokkeren.
Tip 4: onderhoud uw banden
Het profiel van uw banden bestaat uit langs- en dwarsgroeven en moet minstens 2 mm diep zijn. Bij winterbanden geldt zelfs een minimum van 4 mm. Bij slijtage verliezen uw banden hun unieke eigenschappen, waardoor overvloedig regenwater niet of onvoldoende wordt afgevoerd. Het risico op aquaplaning is dan ook aanzienlijk groot. Laat uw banden dus tijdig controleren en vervangen als dat nodig zou zijn. De experts van uw dichtstbijzijnde QTeam bandencentrale kunnen u altijd een handje toesteken.
SOS bij aquaplaning
Met de vier bovenstaande tips komt u al een heel eind om aquaplaning te vermijden. Stel dat u toch begint heen en weer te schuiven op het wegdek, wat doet u dan? Blijf de rust zelf, rem op de motor en stuur en kijk altijd in de juiste richting. Zo is het slipgevaar in een mum van tijd geweken.