Van de startkabels tot het blusapparaat: Checklist voor wat u altijd in de auto zou moeten hebben

De voertuigdocumenten

Het lijkt logisch, maar voor u met de auto vertrekt, checkt u toch best even of u al uw persoonlijke documenten en de papieren van de wagen bij uhebt. Bij een verkeerscontrole moet u de agent 6 documenten kunnen voorleggen: uw identiteitskaart, uw rijbewijs, uw verzekeringsbewijs (ook bekend als ‘de groene kaart’), het kentekenbewijs dat u ontvangen hebt van de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) en dat aantoont dat uw auto wettig ingeschreven is (‘de roze kaart’), het gelijkvormigheidsattest dat de constructeur van de wagen geleverd heeft en het technisch certificaat dat u tijdens uw laatste bezoek aan de technische controle gekregen hebt (verplicht als uw auto 4 jaar of ouder is). Belangrijk: u moet de originele documenten bij u hebben. Fotokopieën zijn niet geldig.

De startkabels

Is uw batterij leeg en wil uw auto niet meer starten? Dan zullen startkabels bijzonder goed van pas komen. Ze nemen niet veel plaats, ze zijn niet zwaar en u zal ze niet vaak nodig hebben. Maar als uw batterij het laat afweten, zal u toch zeer opgelucht zijn dat ze in uw koffer liggen. Het principe is eenvoudig: door ze aan te sluiten op de batterij van een vriend, een buur of een behulpzame automobilist, kan u uw wagen weer aan de praat krijgen. Als u liever zelfstandig en autonoom bent, kan u ook een batterijbooster kopen.

De brandblusser en de noodhamer

De brandblusser en de noodhamer zijn heel nuttig in een dringende situatie. Met de noodhamer kan u uw veiligheidsgordel doorknippen en de autoruit verbrijzelen. De brandblusser is verplicht in alle auto’s met een Belgische nummerplaat en moet zich binnen handbereik van de bestuurder bevinden. Houd ook de houdbaarheidsdatum van het toestel in de gaten, want u kunt het niet eeuwig gebruiken.

De gevarendriehoek en het fluo hesje

Hebt u pech en moet u langs de kant van de weg gaan staan? Dan kunnen het fluo hesje en de gevarendriehoek uw leven redden. Zij zorgen ervoor dat u en uw auto duidelijk zichtbaar blijven voor de andere automobilisten en waarschuwen hen dat er een obstakel in de buurt is. In België zijn het fluorescerende hesje en de gevarendriehoek trouwens verplicht in alle gemotoriseerde voertuigen. Voor uw eigen veiligheid maar ook voor die van uw passagiers. Aarzel dus niet om meerdere fluo hesjes in uw wagen te leggen. Denk er ook aan om ze vooraan in de auto een plaatsje te geven en niet in de koffer. Zo kan u ze zeker aantrekken voor u uit de auto stapt.

Het reservewiel of een reparatieset

Lekke band? Met een reparatieset of een reservewiel kan u tot aan de dichtstbijzijnde garage rijden. Tot voor enkele jaren waren alle voertuigen uitgerust met een reservewiel maar dat is vandaag niet meer de norm. Als u geen reservewiel, kruissleutel en krik in de auto hebt, kan u met de hulp van een reparatieset of een spuitbus met bandendichtmiddel tot aan de dichstbijzijnde garagist rijden om uw wiel te laten vervangen. Dat toebehoren is dan ook onmisbaar in de wagen.

Conclusie

Weet u zeker dat u niets vergeten bent als u achter het stuur plaatsneemt? Veel documenten en toebehoren zijn absoluut noodzakelijk voor u zich op de weg begeeft. Sommige dingen zijn verplicht, zoals uw persoonlijke documenten, de autopapieren, het fluorescerende hesje, de brandblusser en de gevarendriehoek. Voor andere accessoires bestaat geen verplichting, zoals de reparatieset, de spuitbus met bandendichtmiddel en de noodhamer. In de wagen is niemand echter veilig voor pech of onvoorziene omstandigheden. Op die momenten zullen alle toebehoren zeker nuttig zijn. Gebruikt onze checklist om voorbereid de baan op te gaan!